Yemeğin adı : Fırında balık
Her porsiyonda 486 Kkal
Malzemeler: (4 kişilik)
- 1 kg patates
- 700 gram balık filetosu
- tuz, yeni çekilmiş karabiber
- ½ limonun rendelenmiş kabuğu ve suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 soğan
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 diş sarımsak
- 250 gram mantar
- 800 gram domates
- 2 yemek kaşığı maydanoz
- 50 gram cheddar peynir
Hazırlanışı:
Patatesler enlemesine veya parmak şeklinde dilimlenir. Bir tencereye patatesler, az su ve tuz ile birlikte konup pişirilir. Dağılmamasına, hafif sert kalmasına dikkat etmek gerekir. Bu arada balık filetoları, tuz, biber, limon suyu ve limon kabuğu rendesi dökülerek patates tenceresinin kapağına uyacak bir kaba konup, pişmeye bırakılan patateslerin tenceresi üzerine yerleştirilir. Üzeri alüminyum folyo ya da bir kapakla kapatılır. Böylece patatesler pişerken balıklar da onun buharında pişer. Bu sırada ocağın ateşi iyice kısılmalıdır. Yaklaşık 10 dakika kısık ateşte bırakılır. Patatesler bu arada yeterince pişmiş olur. Patatesleri çıkarıp iyice kurulamak gerekir. Patatesler pişerken bir tavaya zeytinyağı konur. Soğan ve sarımsak eklenip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kekik ilave edilir. Küçük dilimlenmiş mantarlar eklenir ve 5 dakika kavrulur. Kabuğu soyulmuş ve doğranmış domatesler eklenir. Karıştırıp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateş kısılıp biraz daha pişmeye bırakılır. Bu arada balığın kılçıkları ve derisi ayıklanır. Balığın kapta toplanan suyu da domateslere eklenir. Balık büyük parçalara bölünür ve domatesli sosa eklenir. 5 dakika da salıklarla birlikte pişirilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir. Balıklı karışım ateşe dayanıklı bir kaba veya tepsiye boşaltılır. Üzerine patatesler döşenir. En üste rendelenmiş Cheddar peyniri serpilir. Fırının grill kısmı açılıp kap yerleştirilir. Peynir ve patatesler kızarıncaya kadar grill yapılır. Sıcak servis yapılmalıdır.
Kaynak: Şeker Hastaları İçin Yemek Kitabı, Dr. Gülseren Ünsün, İnkılap Kitabevi, 2003 İstanbul
0 yorum:
Yorum Gönder